Welke koffie is de beste koffie ter wereld?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag welke koffie de beste ter wereld is, omdat de smaak van koffie afhangt van veel factoren, zoals de soort boon, de herkomst, de manier waarop de koffie is geteeld, geoogst, verwerkt, gebrand en bereid.

In het volledige proces van boon tot kopje kan er dus kwaliteitsverlies optreden. Zo kan je heel goede groene koffiebonen hebben maar als deze niet volgens de regels van de kunst worden gebrand dan zal je dit smaken in je kopje. Of je hebt heel goede groene koffiebonen, die met veel kennis van zaken gebrand zijn door de koffiebrander maar waar de gebrande koffie dan op een slechte manier wordt geëxtraheerd (al dan niet door een barista). Kortom, om te spreken van de allerbeste koffie ter wereld dienen we rekening te houden met veel factoren die allemaal een rol spelen in het proces van boon tot kop.

Sommige van de meest gewaardeerde koffiebonen ter wereld komen uit landen als Colombia, Kenia, Ethiopië, Jamaica, en Panama. Deze bonen worden vaak gekenmerkt door een complexe smaak met tonen van fruit, chocolade, bloemen, karamel en citrus.

Specialty Coffee” is koffie die een score boven de 80 punten op een schaal van 100 punten haalt en bovendien gescoord wordt door professionele koffieproevers. Deze koffie wordt vaak als de beste ter wereld beschouwd omdat ze unieke smaken en aroma’s hebben, en een lage defect- en onvolkomenheidconcentratie.

We kunnen besluiten dat de beste koffie een persoonlijke smaakkeuze is. Het is belangrijk om verschillende soorten koffie te proberen en te ontdekken zodat je zelf kan proeven welke koffie het beste bij je smaak past. Niet toevallig dat we vanuit Steenberg Koffie koffiedrinkers aanmoedigen om op (koffie)avontuur te gaan.

Hieronder een selectie van onze niet-alledaagse, best beoordeelde koffies. Geniet!