Wat is specialty coffee en hoe is het verschillend van gewone koffie?

Koffie wordt al eeuwen gedronken en is uitgegroeid tot een van de meest populaire dranken ter wereld. Maar niet alle koffie is gelijk. Specialty coffee is een term die wordt gebruikt om koffie aan te duiden die bovengemiddeld is in kwaliteit en smaak, en die op een speciale manier is geproduceerd en verwerkt.

Specialty coffee wordt gezien als een premium product. Het is verkrijgbaar in speciaalzaken en specialty koffiebars. Het is een koffie die is gebrouwen van de beste koffiebonen die beschikbaar zijn en die zorgvuldig zijn gebrand en verpakt om de smaak en versheid te behouden.

Maar hoe weet je nu precies of een koffie specialty coffee is of niet?

Er zijn enkele kenmerken die specialty coffee onderscheiden van gewone koffie.

Ten eerste is er de kwaliteit van de koffieboon. Specialty coffee wordt gemaakt van hoogwaardige Arabica-bonen, die worden geplant en geoogst onder de beste omstandigheden. De bonen worden grondig gecontroleerd en geclassificeerd om te bepalen of ze aan de hoge kwaliteitseisen voldoen.

Ten tweede is er de smaak van de koffie. Specialty coffee heeft een complexe, rijke smaak die is samengesteld uit een reeks verschillende smaken en aroma’s. Deze smaken variëren van fruitig en bloemig tot kruidig en nootachtig.

Ten derde is er de manier waarop de koffie wordt bereid. Specialty coffee wordt meestal bereid met een high-end, professionele espressomachine (o.a. La Marzocco, Victoria Arduino) of andere (high-end) zetmethode om de smaak optimaal te extraheren.

In feite is specialty coffee veel meer dan gewoon een kopje koffie. Het is een ervaring, die de smaak en de kwaliteit van de koffie centraal stelt. Als je op zoek bent naar een unieke en speciale koffie-ervaring, dan is specialty coffee de perfecte keuze.

Benieuwd naar een unieke koffie-ervaring? Bij Steenberg Koffie selecteren we onze groene, premium koffiebonen met de meeste zorg en branden we deze in kleine batches zodat je een optimale smaakbeleving ervaart.