Verschil Coffee arabica (arabica koffie) en Coffee canephora (robusta koffie)

Arabica koffie en Robusta koffie zijn de twee belangrijkste soorten koffie die worden gekweekt en gebrand.

De botanische naam van Arabica koffie is Coffea arabica. Het is de oorspronkelijke en meest voorkomende soort koffie die in de wereld wordt geteeld, en het staat bekend om zijn milde, fruitige smaken, subtiele aroma’s en delicate body. Arabica koffieplanten zijn ook bijzonder gevoelig voor ziekten en plagen, en vereisen meer aandacht en zorg in de teelt dan Robusta koffie. Maar als gevolg hiervan, is Arabica koffie vaak van hogere kwaliteit en wordt geassocieerd met premium (specialty) koffie.

Robusta en Canephora zijn twee namen voor dezelfde koffiesoort. De botanische naam voor deze koffiesoort is Coffea canephora en het wordt ook wel Robusta koffie genoemd. Het is een belangrijke koffiesoort, die vaak gebruikt wordt voor het maken van koffie- en espressoblends en instantkoffie.

Robusta koffie staat bekend om zijn bitterder en scherper smaakprofiel, vollere body en hogere cafeïnegehalte. Het is ook minder gevoelig voor ziekten en plagen en is makkelijker te telen dan Arabica koffie.

In tegenstelling tot Arabica koffie, wordt Robusta koffie meestal geassocieerd met een mindere kwaliteit en lagere prijs, hoewel dit niet altijd het geval is. Robusta koffie kan ook smakelijk en uitdagend zijn, afhankelijk van de manier waarop het wordt gebrand en verwerkt.

Hieronder zijn enkele van de voornaamste verschillen tussen deze twee koffiesoorten:

  • Smaak: Arabica koffie staat bekend om zijn milde, zoete en fruitige smaken, terwijl Robusta koffie een bitterder en scherper smaakprofiel heeft.
  • Zuurgraad: Arabica koffie heeft een mildere zuurgraad dan Robusta koffie, wat betekent dat het minder bitter is.
  • Body: Arabica koffie heeft een dunnere body en een zachter mondgevoel, terwijl Robusta koffie een vollere body heeft met een scherper en harder mondgevoel.
  • Koffie-eenheden: Arabica koffie bevat minder cafeïne dan Robusta koffie. Arabica bevat ongeveer 1-1,5% cafeïne, terwijl Robusta 2-2,7% cafeïne bevat.
  • Oorsprong: Arabica koffie komt oorspronkelijk uit de Ethiopische highlands, terwijl Robusta koffie oorspronkelijk uit Congo en West-Afrika komt.
  • Weerstand tegen ziekten en plagen: Robusta koffie is weerbaarder en bestand tegen ziekten en plagen dan Arabica koffie, waardoor het gemakkelijker te telen is in verschillende klimaten.
  • Prijs: Arabica koffie is duurder dan Robusta koffie, omdat het moeilijker is om te telen en omdat het beschouwd wordt als een kwalitatief betere koffiesoort.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel er verschillen zijn tussen deze twee koffiesoorten, beide kunnen heerlijke koffies bevatten en het eindresultaat hangt af van factoren zoals het klimaat, de grond, het bewateringssysteem en de manier waarop de koffie wordt gebrand en verwerkt.

Bij Steenberg Koffie werken we voornamelijk met arabica koffiebonen van de hoogste kwaliteit.