Typica: Dit is een van de oudste variëteiten van Arabica koffie en wordt beschouwd als de meest typische smaak van Arabica koffie. Het heeft een milde en evenwichtige smaak met tonen van fruit, zoetigheid en zuurheid. Het is ook bekend om zijn delicate aroma en lage productiviteit.

Bourbon: Dit is een van de meest populaire variëteiten van Arabica koffie en wordt vaak gebruikt voor commerciële productie. Het heeft een vollere smaak met tonen van karamel, chocolade en fruit. Het heeft ook een hoge productiviteit en is gemakkelijk te telen.

Caturra: Dit is een kleiner en productiever ras van Arabica koffie. Het heeft een frisse smaak met tonen van citrus en zuurheid. Het is een populaire keuze voor koffieboeren in Zuid-Amerika.

Gesha: Dit is een zeldzaam en exclusief ras van Arabica koffie. Het is bekend om zijn complexe smaak met tonen van florale aroma’s, fruitigheid en zuurheid. Gesha is een favoriet onder sommige koffieliefhebbers en wordt vaak beschouwd als één van de beste variëteiten van Arabica koffie.

Maragogype: Dit is een groot bonen ras van Arabica koffie en wordt ook wel “elephant bean” genoemd. Het heeft een milde smaak met tonen van fruit en honing, en een lage productiviteit.

Pacamara: Dit is een hybride variëteit van Arabica koffie die is ontstaan door het kruisen van de Maragogype en de Pacas variëteiten. Het heeft een volle smaak met tonen van fruit, chocolade en karamel.

Catuai: Dit is een hybride variëteit van Arabica koffie die is ontstaan door het kruisen van de Mundo Novo en de Caturra variëteiten. Het heeft een milde smaak met tonen van fruit en honing, en een hoge productiviteit.

Sarchimor: Dit is een hybride variëteit van Arabica koffie die is ontstaan door het kruisen van de Timor en de Villa Sarchi variëteiten. Het heeft een milde smaak met tonen van fruit en chocolade.

Colombian Supremo: Dit is een populaire variëteit van Arabica koffie die voornamelijk in Colombia wordt geteeld. Het heeft een evenwichtige smaak met tonen van fruit, chocolade en karamel.

Jamaica Blue Mountain: Dit is een exclusieve variëteit van Arabica koffie die voornamelijk op Jamaica wordt geteeld. Het heeft een milde smaak met tonen van fruit en honing en wordt beschouwd als één van de beste koffies ter wereld.

Ethiopian Harrar: Dit is een variëteit van Arabica koffie die voornamelijk in Ethiopië wordt geteeld. Het heeft een zuur en fruitig aroma met tonen van bessen en chocolade.

Yemeni Mocha: Dit is een oude variëteit van Arabica koffie die voornamelijk in Jemen wordt geteeld. Het heeft een milde smaak met tonen van chocolade en fruit.

Kenyan AA: Dit is een hoogwaardige variëteit van Arabica koffie die voornamelijk in Kenia wordt geteeld. Het heeft een zuur en fruitig aroma met tonen van bessen en citrus.

Panama Geisha: Dit is een exclusieve variëteit van Arabica koffie die voornamelijk in Panama wordt geteeld. Het heeft een complexe smaak met tonen van bloemen, fruit en zuurheid.

Brazil Santos: Dit is een populaire variëteit van Arabica koffie die voornamelijk in Brazilië wordt geteeld. Het heeft een milde smaak met tonen van chocolade en karamel.

Guatemalan Antigua: Dit is een variëteit van Arabica koffie die voornamelijk in Guatemala wordt geteeld. Het heeft een evenwichtige smaak met tonen van chocolade en fruit.

Ethiopian Yirgacheffe: Dit is een variëteit van Arabica koffie die voornamelijk in Ethiopië wordt geteeld. Het heeft een zuur en fruitig aroma met tonen van bloemen en bessen.

Sumatra Mandheling: Dit is een variëteit van Arabica koffie die voornamelijk in Sumatra, Indonesië wordt geteeld. Het heeft een volle en ronde smaak met tonen van chocolade en specerijen.

Ethiopia Sidamo: Dit is een variëteit van Arabica koffie die voornamelijk in Ethiopië wordt geteeld. Het heeft een zuur en fruitig aroma met tonen van bloemen en bessen.

Tanzanian Peaberry: Dit is een variëteit van Arabica koffie die voornamelijk in Tanzania wordt geteeld. Het heeft een zuur en fruitig aroma met tonen van citrus en bessen.

Costa Rican Tarrazu: Dit is een variëteit van Arabica koffie die voornamelijk in Costa Rica wordt geteeld. Het heeft een heldere en zuivere smaak met tonen van fruit en bloemen.

Nicaragua Maragogype: Dit is een zeldzame variëteit van Arabica koffie die voornamelijk in Nicaragua wordt geteeld. Het heeft een volle en ronde smaak met tonen van fruit en chocolade.

Colombia Supremo: Dit is een medium-bodied koffie met tonen van chocolade, fruit en karamel. Het heeft een milde zuurgraad en een balans tussen bitter en zoet.

Peru Cajamarca: Dit is een medium-bodied koffie met een zuur en fruitig aroma. Het heeft tonen van bessen, citrus en bloemen.

Ethiopia Limu: Dit is een koffie met een volle en ronde smaak en een fruitig en bloemig aroma. Het heeft tonen van fruit, bessen en specerijen.

Honduras Marcala: Dit is een medium-bodied koffie met een zuur en fruitig aroma. Het heeft tonen van citrus, bloemen en bessen.

Colombia Tolima: Dit is een medium-bodied koffie met tonen van fruit, bloemen en karamel. Het heeft een milde zuurgraad en een balans tussen bitter en zoet.

Ethiopia Sidamo: Dit is een koffie met een zuur en fruitig aroma en tonen van bloemen, bessen en specerijen.

Rwanda: Dit is een medium-bodied koffie met tonen van fruit, bloemen en chocolade. Het heeft een milde zuurgraad en een balans tussen bitter en zoet.

Ethiopia Guji: Dit is een koffie met een zuur en fruitig aroma en tonen van bloemen, bessen en specerijen.

El Salvador Santa Ana: Dit is een medium-bodied koffie met tonen van fruit, bloemen en karamel. Het heeft een milde zuurgraad en een balans tussen bitter en zoet.

SL (Strictly Liberalized) variëteiten zijn soorten Arabica koffiebonen die zijn geclassificeerd volgens de Strictly Liberalized kwaliteitsstandaard van de Specialty Coffee Association of America (SCAA). Deze standaard richt zich op specifieke criteria voor kwaliteit, zoals het kleurniveau, de zuurgraad en de smaakbeleving. SL variëteiten worden gezien als de hoogste kwaliteit Arabica koffie en ze worden gewaardeerd om hun verfijnde smaak, aroma en body. De SL variëteiten van Arabica koffie omvatten onder andere Ethiopia Yirgacheffe, Jamaica Blue Mountain, Ethiopia Harar en Ethiopia Sidamo.

SL28 is een variëteit van Arabica koffie die oorspronkelijk uit Kenia komt. Het is bekend om zijn specifieke smaakprofiel, waaronder tonen van bessen, rozijnen, karamel en chocolade. Het wordt beschouwd als een van de meest populaire en gewaardeerde koffiesoorten in Kenia en staat bekend om zijn unieke en verfijnde smaak.

Naast SL28 zijn er nog enkele andere bekende SL-variëteiten van Arabica koffie:

SL34: Dit is een andere populaire variëteit van Arabica koffie uit Kenia. Het wordt beschouwd als een medium-hoge koffie met een complex smaakprofiel, waaronder tonen van bessen, rozijnen en citrus.

SL38: Deze variëteit van Arabica koffie is oorspronkelijk uit Kenia en staat bekend om zijn fruitige smaak met tonen van citrus, kruiden en bloemen. Het wordt beschouwd als een van de meest smaakvolle koffiesoorten uit Kenia.

SL14: Deze variëteit van Arabica koffie komt uit Rwanda en wordt beschouwd als een koffie met een medium-hoge zuurgraad en een smaakprofiel met tonen van bessen, citrus en karamel.

SL9: Dit is een andere variëteit van Arabica koffie uit Kenia en wordt beschouwd als een koffie met een medium-hoge zuurgraad en tonen van fruit, bloemen en kruiden in de smaak.

Deze variëteiten van Arabica koffie worden vaak gebruikt in hoogwaardige koffieblends en staan bekend om hun specifieke smaakprofielen en verfijnde aroma’s. Elke variëteit biedt een unieke smaaksensatie en wordt door koffieliefhebbers over de hele wereld gewaardeerd.